header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

labyrinth1

labyrinth2

labyrinth3

Het labyrint

De laatste tientallen jaren zien we een enorme herleving van het labyrint. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer dan 1000 labyrinten aangelegd, terwijl er ook in Nederland veel mogelijkheden zijn om het labyrint te lopen. Het labyrint op de Amsterdamse Noordermarkt en in de tuin van een verzorgingshuis in Bilthoven zijn maar twee voorbeelden.

Het labyrint is een oeroud archetype verbonden met geboorte en transformatie. Labyrinten vinden we over de hele wereld: van de vloerlabyrinten in kerken in Engeland, Frankrijk en Italië tot bij de Hopi-Indianen in Amerika; van Scandinavië tot Pakistan. De oudste overgebleven labyrinten zijn zo’n 4000 jaar oud en volgens sommigen verbonden met de Moeder Aarde cultus in het neolithicum.

Het allerbekendste is het vloerlabyrint in de kathedraal van Chartres, tevens een van de weinige overgebleven labyrinten van Frankrijk. In het midden was wellicht een voorstelling te zien van Theseus die de minotaurus verslaat, een verwijzing naar een verhaal dat nauw verwant is met het labyrint. In deze lezing wordt ingegaan op de geschiedenis van het klassieke (Kretenzische) en het middeleeuwse labyrint, verwante mythen en de ontwikkeling van latere doolhoven.


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl